Pashminat

Pashminat

Nepalista tuodaan eniten käsintehtyjä Kashmir tuotteita. Kashmir on hienon hienoa yli 2500 metrin korkeudessa elävien Chashmere vuohien alusvillan kuitua. Viileissä ilmastoissa kašmirvuohi kasvattaa talven varalle erityisen lämpimän alusvillan, jonka se ravistelee yltään lämpimän kevään saapuessa. Vuohipaimenet keräävät osan villasta maasta, ja osittain tätä alusvillaa harjataan vuohesta. Kashmir-villa on moninkertaisesti lämpimämpää kuin lampaan villa. Kashmir-villan rakenne rakenne on sellainen että se ei päästä kehon omaa lämpöä ”karkaamaan” samassa määrin kuin lampaan villa.

Yksi eläin tuottaa vuodessa vain noin 500 grammaa käyttökelpoista kuitua, jonka seulominen vie suuresti aikaa. Tästä määrästä vain 150 grammaa on korkealaatuista aluskarvaa, joka on päälliskarvaa hienompaa –  tämä selittää suurimmaksi osin hintaerot eri vaatteiden välillä. Jotta vuohen tuottama kuitu määriteltäisiin kašmiriksi, tulee sen olla alle 18,5 mikrometriä leveydeltään ja 3,175 senttiä pituudeltaan. Maailmanlaajuinen villatuotanto on vuodessa noin 1,3 miljoonaa tonnia, mistä puhtaan kašmirvillan osa on vain noin 6 500 tonnia. Kysyntä kašmirille on loputon, tuotanto taas rajattu – tässä toinen syy kashmir villan korkealle hinnalle.

Verkkokaupassa on myynnissä kashmir-silkki ja 100% kashmir-tuotteita, jotka tulevat Nepalista minulle kansainvälisesti tunnetulta, lukuisia kertoja palkitulta valmistajalta, joka on vuodesta toiseen ollut yksi maan top pashmina tuottaja ja kashmir tuotteiden maasta viejä. Jokin aika sitten tämä valmistaja sai maailman laatu komitean palkinnon Pariisissa!  Valmistaja keskittyy shawlien, huivien ja pashminoiden sekä peitteiden tekemiseen, mutta valmistaa myös neuleita. Yritys on ylläpitänyt loistavaa laatua ja korkealaatuista palvelua vuodesta toiseen. Laatua johon voi luottaa, sitä haluan tarjota teille!

KASHMIR-TUOTTEEN HOITO-OHJEET

Niin kuin mikä tahansa villalaji myös kashmirvilla vaatii hoitoa. Kashmirvilla on ylellistä ja erittäin pehmeää, huokoista materiaalia, joka lämmittää aivan eri lailla kuin mikään muu villa-tuote. Hoito pitää olla erityisen herkkää ja helläkätistä;  vääränlainen hoito voi johtaa kashmir-tuotteen kutistumiseen tai huovuttumiseen.

Kashmir-tuote säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa parhaiten, jos hoidat sitä pääasiassa vain tuulettamalla käytön jälkeen. Säilytä kashmir-tuotteita viikattuna vaatekaapissa, jotta se säilyttää muotonsa.

Kashmir-tuotteiden pesulapussa suositellaan vain kuivapesua, koska silloin riski on aina pesijällä itsellään, ei valmistajalla. Tämä on siis varotoimenpide. Itse olen niitä pessyt käsin, ja siltä varalta että sinäkin niin teet, annan muutaman ohjeen tässä.

Älä ikinä pese kashmir-tuotteita yli 20 C lämpötiloissa, muutoin tuote saattaa muuttaa koostumusta kutistumalla ja/tai huovuttumalla. Jos päätät pestä neuleen pesukoneessa, käytä käsipesuohjelmaa/villapesua, jossa pesulämpötila on korkeintaan 20 C ja laita tuote mielellään pesupussissa koneeseen. Käytä kashmir-tai villatuoteille tarkoitettua pesu ainetta.

Suosittelen kuitenkin pesemään kashmir-tuotteen käsin, väljässä vedessä huljuttaen. Käytä mieluiten nestemäistä kashmir-tuotteille tarkoitettua pesuainetta. Älä puristele tuotetta pestessä tai puristele vettä siitä pois käsin, vaan painele liika vesi hellästi pois esim. pyyheliinalla, muotoile vaate ja aseta se kuivumaan vaaka-asentoon esimerkiksi kuivaustelineen päälle.

Älä IKINÄ kuivaa kashmir-tuotetta kuivausrummussa, tai suorassa auringon valossa! Herkkä 100% Kashmir ei tarvitse silitystä, eikä sitä myöskään suositella.

Kashmir-tuotteen pinnalle  tulee nukkaa käytössä; se kuuluu kashmir-villan ominaisuuksiin. Nukkaa voit poistaa kovalla tasaisella alustalla, hellävaraisesti harjaamalla tuotetta hyvin pehmeällä harjalla tai ihan erityisellä nukka-kammalla/harjalla! Markkinoilla on myös paristokäyttöisiä nukka-imureita, niitä käyttäessä ole erityisen varovainen, koska jos Kashmir on hyvin ohutta, on vaara että se imeytyy imuriin kiinni! En suosittele myöskään nyppimään nukkaa käsin.